Milyen Laptop-ot vegyünk?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy asztali PC-t vagy laptopot vegyünk?
Érdemes fejben tartani, hogy a laptopnak három előnye van az asztali PC-vel szemben: a hordozhatóság, az alacsonyabb fogyasztás és a helytakarékosság.

A második fontos kérdés, hogy ragaszkodunk-e az új géphez vagy használt Laptopot választunk? Természetesen ugyanannyi pénzért jobb használt gépet kapunk, mint újat. Az üzleti és a Gamer gépek világában nem ritka akár a 3 éves gyári garancia, ilyenkor az adott gép 1-2 évesen jóval olcsóbban és garanciálisan kerülhet a birtokunkba. A gép vásárlásakor érdemes leellenőrizni a gyártó weboldalán, hogy mennyi a hátralévő garancia. A másik lehetőségünk a garanciális használt gépre az, ha boltban veszünk ilyen gépet. Ha valaki boltban vásárol használt laptopot, akkor kötelezően kap garanciát a készülékre. és akár garanciabővítésre is van lehetőség, melynek segítéségével néhány ezer forintért egy vagy akár két év garanciával is vehetünk használt laptopokat. Látható, hogy a biztonságra vágyóknak sem kell egyértelműen elvetniük a használt gép vásárlását, csak oda kell figyelni rá, hogy milyen gépet és hol veszünk meg.

Laptop vásárlás előtt jó, ha letisztázzuk magunkban, mire fogjuk használni a gépet. Ez nem mindig egyszerű, hiszen ha most megyünk egyetemre például, akkor nem fogjuk tudni előre, hogy pontosan mire kell a gép. Ilyenkor tanácsos kikérni régebben ott tanulók véleményét, meghallgatni a tapasztalataikat. Esetleg érdemes a vásárlást elhalasztani, egy-két hónappal az iskolakezdés utánra. Akkor már jobban át fogjuk látni, hogy milyen gépet kell vennünk.

Alapvetően két irány létezhet, amikor gépet veszünk. Az első lehetőség egy mindenes gép, amit mindenhova magunkkal viszünk. Ezen fogunk jegyzetelni, feladatokat elkészíteni, adott esetben bemutatókat tartani és ezzel tartjuk majd a kapcsolatot a barátokkal, családdal, kollégákkal. Fontos lesz a hordozhatóság, a kis méret, a vékony kialakítás, a hosszú akkumulátoros üzemidő. Az is fontos lesz, hogy a vékonyság ellenére ne hajoljon meg, ha a táskánkban magunkkal visszük vagy ne törjön össze a kijelző, ha szállítás közben néha ehhez-ahhoz odaütődik.

A második lehetőséggel akkor fogunk élni, ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, ez adódhat pl. építészeti 3D tervezés, vagy a saját igényeinkből (gépigényes játékok, videóvágás stb..). Ilyenkor nem érdemes kisméretű, vékony gépben gondolkodni. Az erős hardver megfelelő működéséhez hatékony hűtés kell, azt pedig vékony gépben lehetetlen kialakítani. Elég csak megnézni a legújabb Macbook-okat, ahol 1 millió forint feletti vételár mellett sem sikerült úgy lehűteni a hardvert, hogy teljesítményvesztés nélkül használni lehessen. Biztosak lehetünk benne, hogy egy 300-400 ezres gépben sem fog ez sikerülni.

Sajnos sok gyártó játszik rá arra, hogy az emberek vásárláskor csak a gép adatlapját nézik. Látják, hogy négymagos i7 processzor, brutálisan erős videókártya, és még olcsó is a versenytársakhoz képest, akkor ez biztosan jó vétel. Aztán hazamennek, elindítják a kedvenc játékukat és azzal szembesülnek, hogy az FPS pár perc játék után hirtelen a felére esik, a billentyűzet pedig olyan forró, hogy alig lehet megérinteni. Ilyenkor az történik, hogy a processzor és a videochip is túlmelegszik az elégtelen hűtés miatt, a gép pedig az alkatrészek védelme érdekében csökkenti azok órajelét, ezzel együtt pedig a teljesítményt is. Ott fogunk állni a csúcsteljesítményű gépünkkel, ami a papíron ígért teljesítménynek csak a felét nyújtja. Pedig mi kifizettük a teljes árat érte. Kellemetlen érzés.

Még egy fontos dolgot kell mérlegelnünk vásárlás előtt, ez pedig az operációs rendszer kérdése. Általában nagy valószínűséggel Windows rendszert fogunk legtöbbször látni. Érdemes tehát laptopunkat is ennek megfelelően választani. A kérdés az, hogy kész rendszer elé akarunk leülni, mert idő és/vagy hozzáértés hiánya miatt nem akarunk Windowst telepíteni, driverekkel bűvészkedni. Ebben az esetben olyan gépet kell keresnünk, amely gyárilag operációs rendszerrel együtt érkezik. Ha viszont nem ijedünk meg egy kis telepítéstől és van gyakorlatunk benne (vagy van megfelelő ismerősünk, aki elvégzi nekünk), akkor vehetünk gépet operációs rendszer nélkül is. Ilyenkor érdemes egy megbízható helyen úgynevezett refurbished, újra felhasználható Windows-t vennünk. Így akár az eredeti ár töredékéért juthatunk jogtiszta operációs rendszerhez.

Amikor feltesszük a kérdést, hogy milyen laptopot vegyünk, a legfontosabb, hogy ismerjük a saját igényeinket és lehetőségeinket. Határozzuk meg, hogy mennyi pénzt szánunk a gépre, döntsük el, hogy új vagy használt gépet akarunk-e venni és írjuk össze fontossági sorrendben, hogy mire akarjuk használni a gépet. Ne felejtsük el: nincs olyan laptop, ami mindenre jó. Ha egy gép jó játékra, akkor kevésbé lesz jó hordozásra. Ha egy gép kicsi, akkor nem lesz jó programozásra a kis kijelző miatt. Ha egy gép olcsó, akkor ne várjunk tőle extrém hardvererőt és strapabírást. Ha sikerül leküzdenünk az irreális igényeket, akkor tudunk magunknak olyan gépet választani, ami megfelelő lesz az elkövetkező 3-5 évben.